توصیف
شناسه کتاب:
عنوان: دعا الندبة و توثیقه من الکتاب والسنة
تأليف: مؤسسة الامام الهادي عليهالسلام
موضوع: دعاي ندبه
شابک:0-26-8837-964-978
محل انتشار: قم
سال چاپ: 1391
زبان نگارش: عربي
قطع: وزيري
جلد: گالينگور
نوبت چاپ: سوم
درباره »دعاي ندبه«
يكي از وظائف شيعيان در عصر غيبت، دعا براي حضرت حجت بن الحسن العسکري عجل الله تعالي فرجه الشريف است. بسياري از مؤمنان، مشتاقان و منتظران ظهور دولت حق و حکومت جهاني اسلام و نيز ارادتمندان درگاه ولايتمدار حضرتش، همواره خواندن اين دعا را در مناسبتها و فرصتهاي مناسب، از جمله وظايف خويش ميدانند و به وسيله آن، با امام زمان عليهالسلام به نجوا ميپردازند. خواندن دعاي ندبه، بركات فراواني دارد؛ از جمله آن كه در هر مکان و موضعي که با حضور قلب و اخلاص کامل خوانده شود و شخص، ملتفت به مضامين عالي و عبارات آن باشد، اميد است مورد توجه و عنايت مخصوص امام زمان ارواحنا فداه قرار گيرد.1
معناي ندبه
«ندبه» را اصطلاحاً ميتوان به معناي فراخواني و نيز گريه و ناله دانست. اين دعا، مشتمل بر عقائد حقه شيعه اثني عشري و استغاثه به حضرت وليعصر عليهالسلام و تأسّف بر غيبت و گريه از فراق آن بزرگوار است؛ از اين رو به اين نام شهرت يافته است. آن گونه که بزوفري در کتابش نقل نموده است، خواندن آن در چهار عيد؛ جمعه، عيد فطر، عيد قربان و عيد غديرخم مستحب است.
محتويات
مجموع محتويات اين دعا مشتمل بر مباحث ذيل است:
- حمد و ثناي پروردگار
- درود و صلوات بر پيامبران، پيامبر اعظم و اهل بيت ايشان (ع)
- حکمت برگزيده شدن انبياء و اولياء از ناحيه خداوند متعال
- بيان مهمترين بخشهاي زندگاني هر يک از پيامبران اولوالعزم (ع)
- تاكيد بر تعيين وصايت و جانشيني هر يک از انبياء از سوي خدا
- پايداري حق و زوال باطل
- جانشيني بلافصل و فضايل مولاي متقيان حضرت علي (ع)
- شقاوت و گستاخي دشمنان دين در شهادت امير المومنين علي (ع)
- شهادت امامان معصوم، يکي پس از ديگري
- استغاثه و اظهار شوق نسبت به آخرين بازمانده از امامان معصوم(ع)
- دعا براي تعجيل در فرج و روي کارآمدن دولت حق
- از بين رفتن باطل و محکم شدن پيوند با امام زمان عليهالسلام
سند دعا
علامه مجلسي (ره) در زاد المعاد، متن دعاي ندبه را به امام صادق علیه السلام نسبت داده است.
مرحوم آيت الله اديب اصفهاني در کتاب خويش كه» وظائف الشيعه« نام دارد، به شرح دعاي ندبه پرداخته و اين دعا را به وجود گرامی امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف، منسوب نموده است.
مؤسسه امام هادي عليهالسلام مدعي است، اين دعا از اهل بيت عليهمالسلام صادر شده و قرائني علمي، حاکي از آن است كه اين دعا تأليف علمي دانشمندان نيست.
اسامي برخي از علما و محدثين كه دعاي ندبه را نقل کردهاند:
1- ابو جعفر محمد بن حسين بن سفيان بزوفري
معاصر شيخ نجاشي و از اعلام قرن پنجم
2- ابوالفرج محمد بن علي بن يعقوب بن اسحاق بن ابي قره قنائي
از مشايخ شيخ مفيد و مورد تأييد خاص وي
3- محمد بن جعفر بن علي بن جعفر مشهدي حائري: وي اين دعا را در کتاب مزار کبير (مزار ابن مشهدي) از ابن ابيقره نقل کرده است.
4- قطب راوندي در مزار قديم
5- سيد بن طاووس
او دعاي ندبه را در کتاب مصباح الزائر و اقبال الاعمال به نقل از کتاب محمّد بن حسين بن سفيان بزوفري نقل کرده است.
6- علامه مجلسي
وي دعاي ندبه را علاوه بر آنكه در کتاب «زاد المعاد» آورده و آن را به امام صادق عليهالسلام نسبت داده است؛در کتابهاي «بحار الانوار» به نقل از (مصباح الزائر، تأليف سيد بن طاووس) و»تحفة الزائر« نيزآورده است. او در صفحه 547 تحفة الزائر ميگويد: «...و سيد و شيخ محمد بن المشهدي رحمه الله عليهما نقل كردهاند از محمد بن علي بن قره كه او نقل كرده است از كتاب محمد بن الحسين بن سفيان البزوفري كه دعاي ندبه از براي صاحب الزمان صلوات الله عليه، مستحب است كه در عيدهاي چهارگانه (يعني: جمعه، عيد فطر، عيد قربان و عيد غديرخم) بخوانند.« [1]
7- محدث نوري:
در کتاب تحية الزائر دعاي ندبه را به نقل از مزار كبير، مزار قديم، و مصباح الزائر سيد بن طاووس روايت کرده است.
انگيزه تاليف
از جمله مسائلي كه مؤسسه امام هادي عليهالسلام را بر اين داشت تا دست به تأليف اين كتاب شريف بزند، بي سند پنداشتن و يا نادرست انگاشتن مضامين دعا توسط برخي بود؛ در حالي كه بسياري از علما سند اين دعاي شريف را معتبر شمردهاند. روشن است که اين شخصيتهاي بزرگ و نخبگان حديث شناس، بعيد است دعاي غير معتبري را در کتابهاي خود بياورند و خواندن آن را مستحب قلمداد و و به جامعه شیعی معرفي نمايند.
مؤسسه امام هادي عليهالسلام، صرفنظر از انتساب دعا به هر يک از امامان عليهمالسلام، بر آن بود تا اثبات نمايد كه اين دعا از اهل بيت عليهمالسلام صادر شده است؛ لذا براي تقويت متن و رفع هر شبهه، اين تحقيق جديد را به جامعه علمي و فرهنگي عرضه نمود تا روشن گردد که اين دعاي شريف، از اهل بيت عليهمالسلام صادر شده و مطابق با معارف و روايات ايشان ميباشد.
در يك جمله به راحتي ميتوان گفت، چنين كتابي در زمينه دعاي ندبه بينظير است.
بازنگری ها
این محصول هنوز بازنگری نشده.